Sunday, 24 September, 2023

Att göra med utländska mynt från resan


Tillbaka från din stora resa med lite överbliven utländsk valuta? Oroa dig inte. Du har alternativ. Dock är det inte säkert att du kommer kunna växla in de utländska mynten då de flesta växlingskontor inte köper in mynt på grund av anledningar. Utländska mynt är mindre lönsamma än utländska sedlar, utländska mynt kräver mer arbete för mindre värde. De är även tyngre att hantera. Som växlingskontor är det lättare att hålla “lager” av sedlar än mynt helt enkelt. Låt oss ändå utforska några smarta tips för vad du kan göra med dina uteblivna utländska mynt.

Behåll utländska mynt

Om det finns en god chans att du kanske är på väg tillbaka till landet där mynten i fråga emitteras är det bara att hålla fast vid det. Oddsen är att växelkurserna inte kommer att fluktuera för mycket på kort sikt. Dessutom kommer du att bespara dig lite krångel och att behöva betala några irriterande växlingsavgifter, om det finns möjlighet till det beroende på vilket land du är bosatt i. Om du reser ofta till en viss destination, ha en speciell plånbok eller handväska med pengar från det landet tillsammans med eventuella dokument eller andra föremål som är specifika för att resa dit. Det kommer säkert väl till pass! Det är dock betydligt enklare att spara på på Euro än resevaluta från Vietnam tex.

Andrahandsvärde

Mynt samlare finns av en anledning och med dagens digitalisering där mynten försvinner som betalningsalternativ i många länder kan göra dessa mynt än mer attraktiva i framtiden. Att spara dem i generationer kan komma att ge dem ett högt värde för någon i familj, släkt som kommer att ha användning för dem.

Donera utländska mynt

För en mer välgörande strategi för att hantera överblivna utländska mynt, överväg att donera den till en sak som är viktig för dig. Många välrenommerade ideella organisationer tar gärna emot dina oanvända mynt oavsett var du än har varit. Det finns flertalet ideella organisationer som gör det enkelt för dig att skicka dina utländska mynt till dem via olika program. En del flygbolag låter sina assistenter passera genom gångarna på flygplanet för att samla in utländska mynt till de välgörenhetsorganisationer de valt.

Sälj utländska mynt eller ge bort till bekanta

Du kanske också vill sälja eller ge bort de utländska mynten till en bekant som ska till samma destination som du har varit på. Du kan även ta till internet och se olika sidor som skulle kunna köpa dina mynt eller ta emot dem.