Sunday, 21 July, 2024

Vad menas med ett lån utan UC?


Ett lån utan UC innebär att du ansöker om ett lån hos en långivare som inte gör en kreditupplysning hos UC (Upplysningscentralen). Fördelen med att låna utan UC är att din kreditvärdighet inte påverkas negativt. Det är nämligen så att tas det många kreditupplysningar på dig under en kortare period kommer ditt kreditbetyg påverkas negativt.

Långivare som inte tar UC gör istället kreditupplysning oftast genom Creditsafe och Bisnode och därav är inte kreditupplysningen synlig registret hos UC.

I artikeln går vi igenom: för – och nackdelar med att låna utan UC, vad som är typiskt för ett lån utan UC och när det är en bra respektive dålig idé att ansöka hos en långivare utan UC-kontroll.

Vad är typiskt för ett lån utan UC?

Det är främst långivare med snabblån, smslån och kontokrediter som erbjuder lån utan UC-kontroll. Lånebeloppen brukar vara från 1 000 kr upp till 70 000 kr med ett fåtal undantag där det går att låna ännu större belopp.

Räntan är i regel högre än på ett privatlån med UC och är oftast från 10 % som lägst och kan vara så hög som 40 %. Det är en den stora nackdelen som vi fördjupar oss i längre ner i artikeln.

Löptiden, alltså återbetalningsperioden för lånet kan vara från bara ett par månader upp till 5 år eller mer.

Lägre krav än vanligt

I jämförelse med långivare och banker där det går att låna större belopp är kraven förhållandevis låga hos många långivare som inte gör kreditkontrollen genom UC. Med det sagt måste den som ansöker fortfarande uppfylla grundkrav som till exempel att vara: minst 18 år gammal, folkbokförd i Sverige och skuldfri hos kronofogden.  

Fördelar med att låna av en långivare utan UC

Flera långivare kan betala ut lånet mer eller mindre direkt till ditt konto när låneansökan blivit godkänd. Det kan gå så snabbt som 15 minuter med rätt förutsättningar.

Det säger sig självt, men en fördel är att ingen UC tas samband med att du ansöker. Således kan du låna pengar utan att det påverkar din kreditvärdighet.

Har du det sämre ekonomiskt ställt är kraven förhållandevis låga hos flera långivare utan UC. Det går i många fall även att låna pengar om du skulle ha en betalningsanmärkning.

Nackdelar med att låna utan UC

Som vi nämnde högre upp artikeln är det främst långivare med snabblån & sms lån vilket ofta innebär hög ränta och andra dyra avgifter som hög uppläggningsavgift i förhållande till beloppet som lånas.

Risken för att hamna i en skuldfälla ökar markant då kraven för att kunna låna är lägre samtidigt som det ofta handlar om högkostnadskrediter som snabbt kan bli dyra om återbetalningen inte sköts som den ska.

Vill du läsa mer om för- och nackdelar när det kommer till lån utan UC kan du besöka Låneportalen.

Kreditupplysningsföretaget UC är ingen glädjedödare som ser till att personer inte kan få lån, tvärtom är det en säkerhet som sätter stopp när personen i fråga inte bör ta lån.

Majoriteten av långivare med lån utan UC erbjuder direkt utbetalning

En fördel med att låna utan UC är att lånet i de flesta fall kan betalas ut direkt till ditt konto. I många fall behöver du inte vänta längre än en timme. En så snabb utbetalning ska man dock inte räkna med. Många långivare har lagt stor vikt vid utbetalningstid och en smidig ansökningsprocess.

Då kan ett lån utan UC vara bra

Behöver du pengar snabbt för att lösa en tillfällig ekonomisk kris som att betala en obetald räkning eller om du behöver laga bilen för att komma till jobbet och lönen är inte längre än en vecka bort kan ett lån utan UC vara bra. För att tala klarspråk ska pengarna gå till något som kan göra nytta och inte till onödig konsumtion som till exempel shopping av märkeskläder eller dyra utekvällar.

Då bör du inte låna utan UC

Har du redan ekonomiska problem och låg kreditvärdighet bör du inte ansöka om ett lån utan UC bara för att det är enklare att få en låneansökan godkänd. Risken för att hamna i ännu större problem rent ekonomiskt är hög.